Waarom zijn werkwoorden belangrijk?

Veel Duitse grammaticaboeken zijn dik en geduldig. Maar eigenlijk staat er teveel in.

Er staan veel meer werkwoorden in dan u en ik ooit nodig zullen hebben.

In ons werk en leven van alledag kunnen we met veel minder woorden toe. Het is dan natuurlijk wel zaak om bij de woorden die we gebruiken geen fouten te maken!

Gelukkig heeft u daarvoor geen lange onbegrijpelijke tabellen met vervoegingen van Duitse werkwoorden nodig. Geen rijtjes, uitzonderingen en uitgangen die u uit elkaar moet zien te houden.

Nee hoor, gewoon een paar praktische tips voor het slim en correct gebruiken van persoonsvormen, tijdsvormen en vervoegingen. Daarmee komt u al een heel eind.

Hier leest u:

  • waarom werkwoorden zo belangrijk zijn: aan de telefoon maar ook voor het schrijven van e-mails.
  • hoe het komt dat u als Nederlander geen moeite heeft met Duitse vervoegingen als u zich realiseert hoe nauw verwant die zijn met de Nederlandse.

 

Satz Verb

Werkwoorden zijn belangrijk omdat je zonder deze woorden geen zinnen kunt maken. Elke zin bevat namelijk minstens een werkwoord, vaak meer dan een. Dus is het de moeite waard om te leren hoe je werkwoorden goed gebruikt. Dat betekent goed letten op de persoonsvorm, de tijdsvorm en de vervoeging van het werkwoord.

Dat geldt ook voor gesproken Duits, waar het vaak om korte(re) zinnen gaat. Als u in een korte zin het werkwoord verkeerd gebruikt, kan de zin al snel verkeerd begrepen woorden.

 

Wie heeft gebeld? 

‘Ich hat angerufen,’ is hier een goed voorbeeld van. Je zou denken, een korte, duidelijke zin, geen fouten mogelijk. Maar wat bedoelt u eigenlijk precies? Ich habe (ik heb) of Er hat (hij heeft) angerufen? Want de combinatie van ich en hat bestaat niet in het Duits. In het Nederlands trouwens ook niet: ik heeft is nu eenmaal geen goed Nederlands.

Als leidraad bij het vertalen kunt u gewoon uitgaan van het Nederlands. Dan komt u meestal snel bij de juiste vervoeging.

Wanneer is het gebeurd?

In het Nederlands gebruikt u vaak de onvoltooid verleden tijd (ovt) wanneer u over iets praat dat in het verleden is gebeurd.

  • Hij keek in het magazijn.
  • Ik zag uw bestelling.
  • Ik sprak met mijn collega.

In het Duits ligt dat anders. Gelukkig is het heel makkelijk om de juiste tijden te gebruiken in het Duits. Als u dit goed toepast, spreekt u gelijk stukken beter Duits. Om over iets dat eerder is gebeurd te praten, gebruik je in het Duits de voltooid verleden tijd (vvt):

  • Er hat im Lager nachgesehen.
  • Ich habe Ihre Bestellung gesehen.
  • Ich habe mit meinem Kollegen gesprochen.Werkvoorden vervoegen? Wees gerust spontaan!

 

Werkvoorden vervoegen? Wees gerust spontaan!

Bij het begin van een taaltraining zeggen cursisten vaak dat het zo moeilijk is om sterke werkwoorden te vervoegen. Er zijn zoveel verschillende vormen! Sterke werkwoorden zijn werkwoorden die – net als in het Nederlands – onregelmatig zijn. Gelukkig zijn ze in het Duits net zo onregelmatig als in het Nederlands.

Wanneer u de vormen van de vvt in het Duits en het Nederlands met elkaar vergelijkt, kunt u de meeste vormen spontaan correct gebruiken. Test het maar eens met woorden die voor uw werk belangrijk zijn. Als u de Nederlandse vorm schrijft of zegt, dan ziet en hoort u meteen de overeenkomst.

 

Hier een paar voorbeelden van veelvoorkomende werkwoorden:

 

zien – zag – gezien

sehen – sah – gesehen

schrijven – schreef – geschreven

schreiben – schrieb – geschrieben

aanbevelen – beviel aan – aanbevolen

empfehlen – empfahl – empfohlen

geven – gaf – gegeven

geben – gab – gegeben

helpen – hielp – geholpen

helfen – half – geholfen
vergeten – vergat – vergeten vergessen – vergas – vergessen

 

TAALTIP

Als u Duitse werkwoorden en hun vervoegingen wilt leren, maakt u het zich makkelijk door eerst de tegenwoordige tijd (er bestellt) en de voltooid verleden tijd (er hat bestellt) te leren. Daarna kunt u zich over de toekomende tijd buigen (ich werde bestellen). Niet alle vormen tegelijk, maar uw kennis stap voor stap opbouwen.

Ook is het belangrijk om de werkwoorden in hun context te leren. Dus niet als losse rijtjes. Want dan is het moeilijk om ze te onthouden. Een goed hulpmiddel hierbij zijn uw eigen formuleringen. Denk er eerst eens over na in welke zinnen u het werkwoord gebruikt en wanneer.

‘Redemittel’ zijn standaardzinnen. Als er geschikte ‘Redemittel’ voor uw functie en branche zijn, is het handig om die in uw correspondentie en communicatie te gebruiken. Daarmee voorkomt u fouten en het scheelt u ook nog eens veel tijd.

 

There are no comments yet. Be the first and leave a response!

Leave a Reply

Wanting to leave an <em>phasis on your comment?

Trackback URL http://www.duitsvoorbedrijven-blog.nl/waarom-zijn-werkwoorden-belangrijk/trackback/

Das Büro – Duits voor bedrijven
Oeverpad 259
1068 PJ Amsterdam
T 020-4860481
F 020-4860482
E info@duitsvoorbedrijven.nl
KvK 34110312 te Amsterdam